Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RENEGÁT TANFOLYAM II. LECKE

TANFOLYAM 2. LECKE

 

 

 

MÁSODIK LECKE : HIPERPRIMITIVIZMUS

 

ELSŐ PONT: MEGHATÁROZHATÓ-E A HIPERPRIMITIVIZMUS?

 

ÖNELLENTMONDÁSOSAN, TALÁN. MEGHATÁROZHATÓ, HOGY NEM HATÁROZHATÓ MEG. KIVÉVE, HOGY VAN KIVÉTEL, MERT EZ MAGA A FOLYAMATOS PARADOXON. NEM ÖSSZEKEVERENDŐ A KÉTÉRTELMŰSÉGGEL. AZ AVANTGARD IRÁNYZATOKKAL KÉT FONTOS OK MIATT NEM AZONOSUL:

EGYSZER: EZT NEM KÜLFÖLDIEK TALÁLTÁK KI, HANEM EGY MAGYAR, EZZEL EZ AZ ELSŐ MAGYAR IRÁNYZAT A VILÁGON. KERESS UTÁNA: MINDENHOL CSAK NYUGATI VAGY KELETI UTÁNZATOKAT FOGSZ LÁTNI, MAGYAR MODERMŰVÉSZETTEL SEHOL.

ÉS MÁSODSZOR: AZ AVANGARDBAN EGY KIJELENTÉS KIZÁRÓLAG EGYOLDALÚAN ÉRTELMEZHETŐ. A HIPERPRIMITIVIZMUS ATTÓL UNIVERZÁLISAN ÚJ, HOGY ITT EGY KIJELENTÉS EGYSZERRE IGAZ ÉS HAMIS.

 

FELÍRANDÓ DEFINÍCIÓ: ANNAK VAN IGAZA AKI ÉPPEN BESZÉL.

PARADOXONA VISZONT: A MAGÁNYOS EMBERNEK SOSINCS IGAZA.

 

EZ AZT JELENTI, HOGY HA TE KIJELENTESZ VALAMIT, IGAZAD VAN, MÍG NEM CÁFOLJA MEG SENKI, NEM? HA VALAKI MEGCÁFOLJA, AKKOR NEKI LESZ IGAZA. DE! CSAK ADDIG, MÍG TE ŐT MEG NEM CÁFOLOD! EZÉRT ANNAK VAN IGAZA, AKI ÉPPEN SZÓT KAP. DE HA EGYEDÜL VAGY, NINCS AKI MEGCÁFOLJON, SOSEM LESZ IGAZAD, MERT NEM TUDOD KIVEL SZEMBEN BEBIZONYÍTANI.

 

HA EZT KÉPES VALAKI FELFOGNI, GYÖKERESEN FEJLŐDHET A GONDOLKODÁSA, ÉS NAGYOT LÉP A HIPERPRIMITIVIZMUS FELÉ. UGYANIS A HIPERPRIMITIVIZMUS ÉRVELÉSBEN IS ÉRDEKELT, HISZEN A MŰVÉSZETÉNEK MINDIG ÜZENETE VAN, AZ ÜZENET PEDIG EGYÉNI MEGLÁTÁSUNK SZÓCSÖVE, KÖZVETÍTŐJE, MIÁLTAL TEHÁT ÁLLÍTASZ VALAMIT, AMI NEM IGAZ, MÍG NEM JÖN VALAKI, AKI KÉPTELEN MEGCÁFOLNI, VAGY AKI MEGCÁFOLJA, ÉS TE NEM TUDSZ AZ Ő ÉRVÉRE MIT MONDANI.

 

A HIPERPRIMITIVIZMUS MEGHATÁROZÁSAI KÖZÉ TARTOZIK MÉG, HOGY A SZAVAKAT ÉS KIFEJEZÉSI FORMÁKAT A SZÓLÁSSZABADSÁG MŰVÉSZETI ÉRTELMÉBEN MAXIMÁLISAN HASZNÁLJA, MÍG EZT A TÁRSADALOM CSAK KÉPLETESEN FOGADJA EL (ÉRTEM EZALATT: A TÁRSADALOM CSAK POFÁZIK A SZÓLÁSSZABADSÁGRÓL, DE EZT CSAK ÖNÖS ÉRDEKBŐL TESZI, HOGY Ő MONDHASSON AMIT AKAR, DE HA ÖVÉVEL ELLENKEZŐ VÉLEMÉNYT TALÁL, AKKOR PERSZE BE AKARJA FOGNI A POFÁJÁT A MÁSIKNAK). EZÁLTAL HA VALAKIT MEGBÁNT, ARRÓL A MEGBÁNTOTT TEHET, MIÉRT NEM SZÓL VISSZA EGY CÁFOLATOT, HOGY ÚJRA NEKI LEGYEN IGAZA?

 

KÉRDEZHETNÉD, MIÉRT SZÜKSÉGES HOGY IGAZA LEGYEN VALAKINEK? A VÁLASZ: NEM SZÜKSÉGES, HANEM ÉRDEMES: A KOMOLYAN VEHETŐSÉG BIZTOSÍTÉKA.

 

 

MÁSODIK PONT: A HIPERPRIMITIVIZMUS FELHASZNÁLHATÓSÁGA

 

A HIPERPRIMITIVIZMUS FELHASZNÁLHATÓ BÁRMILYEN EGYSZERŰ (!) MŰVÉSZETI FORMULÁBAN: ÍRÁS, FESTÉS, GRAFIKA, STB.; GONDOLATI FORMULÁBAN: FILOZÓFIA, DIALEKTIKA, NYELVTAN, STB.

 

HARMADIK PONT: A HIPERPRIMITIVIZMUS NYELVI SAJÁTOSSÁGAI

 

MIVEL ELVETI A HEJESÍRÁST, DE NEM AZONOS A JOTTIZMUSSAL, CSAK FELHASZNÁÓJA ANNAK, EZÉRT HA AKAR, HEJESEN ÍR, HA AKAR NEM. DE OLYAT SOESEM CSINÁL, HOGY VAGY CSAK EZ, VAGY CSAK AZ. A MONDAT ÁLTALÁBAN EGY BIZONYOS SZAKASZOKRA BOMILIK HOGY ÉSSZERŰ ÉS KÖVETHETŐ LEGYEN, A HIPERPRIMITIVISTA MONDAT  EZT SEM KÖVETI, HA NEM AKARJA, FELCSERÉLHET SZAVAKAT, ÍRHAT EGYBE KÉT SZÓT VAGY EGYET KETTŐBE TÖRHET, A VARIÁCIÓ VÉGTELEN. A H HIPERPRIMITIVIZMUS-ON BELÜL VAN EGY BIZONYOS , ÚN. SZEGMENTIZMUS, AMI EZT AZ ÍRÁSMÓDOT A KÁOSZ SZÉLÉIG SODORJA, DE NEM LÖKI LE, MERT MÉG ÉPPPEN ÉRTHETŐ A TARTALOM (TARTALOM MINDIG KELL HOGY LEGYEN!), AZ ELSŐ SZEGMENTISTA ÍRÁS A „HOLNAPOKKAL” CÍMET VISELI, ÉS A REVOLÚCIÓ 5. SZÁMÁBAN BUKKANT FEL, MINT A MÉG ÚJABB IRÁNYZAT (2009)

 

 

NEGYEDIK PONT: A HIPERPRIMITIVIZMUS GRAFIKAI ÉS FESTÉSZETI SAJÁTOSSÁGAI

 

A LÉNYEG ITT IS, HOGY A LEHETŐ LEGEGYSZERŰBBEN MESÉLJEN A KÉP EGY MONDANIVALÓT, AMIBŐL NEM HIÁNYZIK A CINIZMUS, VAGY AKÁR A ROSSZINDULAT, AZ IRÓNIA, A SZARKAZMUS, A POFÁTLANSÁG. A VONALAK ÉS HA VAN, A SZÍNEK NEM BÁGYADTAK, HANEM MARKÁNSAK ÉS ERŐSEK. TÁVOLÁLL AZ UNALMAS HÉTKÖZNAPI TÉMÁKTÓL, MINDENBEN MINDIG A DÖGÖS TARTALMAT MUTATJA

 

 

ÖTÖDIK PONT: A HIPERPRIMITIVIZMUS TARTALMI ÁBRÁZOLÁSA

 

A KÖZÖNSÉGESSÉGTŐL UGYANÚGY ELHATÁROLÓDIK, MINT A KISPOLGÁRI JELENSÉGEKTŐL. AZ ÉLETBEN CSODÁS DOLGOK VANNAK, ÉS VÉGTELENÜL LESÚLYTÓAK, ERRŐL BESZÉL NEKED A HIPERPRIMITIVIZMUS . NEM FOGSZ SOHA HÓNAJJSZAGRÓL, OSTOBA FINGÓS-BEBASZÓS TÖRTÉNETET OLVASNI, AMIBEN LEHÁNYTAD AZ ANYÁDAT. JELZÉSÉRTÉKŰ MEGJEGYZÉSIG MEGJELENHET, DE HUGYOZNI ÉS SZARNI IS CSAK KÉPLETESEN. EGYETLEN ESETBEN FORDULHAT TEHÁT ELŐ, AMIKOR HALMOZOTTAN VAN, NEM PEDIG TÁRGYILAGOSAN, HISZEN A HIPER = TÚLZÁS, TEHÁT ELTÚLOZVA ESETLEG FELBUKANHAT. AZONBAN EZT KIZÁRÓLAG SOKKOLÁS CÉLJÁBÓL TESZI, TEHÁT RÖVID IDEIG, TÖMÉNYEN, A FOLYTATÁSBAN PEDIG TÖKÉLETESEN HIÁNYZIK. A HIPERPRIMITIVISTA ÍRÁSOK ÉS KÉPEK MINDIG VALAMI EGYSZERŰ, TÖBB EMBERT ÉRINTŐ TÉMÁKAT HOZNAK FEL, A MAGÁNY IS ILYEN, HISZEN A MAGÁNYOS EMBER EREDENDŐEN A TÁRSADALOM HIBÁJÁBÓL MAGÁNYOS. DE EZ NEM BIZTOS, MERT AZ EGYIK HIPERPRIMITIVISTA TÉTEL SZERINT „A MAGÁNYOS EMBERNEK SOSINCS IGAZA” AMI UGYE TÖBBFÉLEKÉPPEN ÉRTELMEZHETŐ. A LÉNYEG MINDIG AZ, HOGY BÁRMIT ÍRUNK, BÁRMIT RAJZOLUNK ÉS FESTÜNK, LEGYEN TARTALMA, AMI GONDOLKODÁSMÓDOT MUTAT, FILOZOFÁLHATÓSÁGOT ÉS LOGIKÁT. VAGY NE.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.