Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RENEGÁT TANFOLYAM I. LECKE

TANFOLYAM 1. LECKE

EBBŐL FOGTOK DOLGOZATOT ÍRNI, UGY OLVASÁTOK.

 

 

HIPERPRIMITIVISTA TANFOLYAM

ÍRTA: EMBERISÉ XÉGYENE

 

 

BEVEZETŐ

 

ELÉG SZÉGYENLETES DOLOG, HOGY AZ EMBERISÉG (ÉS HATVÁNYOZOTTAN A MAGYARSÁG) MEGREKEDT A BÍDERMÁJER SZINTJÉN, VAGYIS ÖSSZEKEVERI A MŰVÉSZETET AZ ÜGYESKEZŰSÉGGEL – EZ KISPOLGÁRI GONDOLKODÁS, HOZZÁÁLLÁS NÉLKÜLI HOZZÁÁLLÁS. A BEVEZETŐT CSAK AZÉRT ÍROM A HELYESÍRÁSNAK MEGFELELŐEN, HOGY A KISPOLGÁR MEGÉRTSE: HA AKAROK, TUDOK ÍGY IS ÍRNI, DE A HIPERPRIMITIVIZMUS, MINT A JOTTIZMUS KÖVETŐJE, NEM TARTJA SZÜKSÉGESNEK MÉG A MONDAT NYELVTANI ÉRTELMÉT SEM, AKÁRMENNYIRE IS KIVERI A BIZTOSÍTÉKOT A SOK TUDÁLÉKOS DILETTÁNSNAK. AZT KELLENE MEGPRÓBÁLNI FELFOGNI TI., HOGY NEM CSAK ÚGY LEHET AZ ÍRÁST HASZNÁLNI, AHOGY BELÉNKNEVELTÉK ISKOLÁBAN, HANEM AKÁR KEDVEMRE ÁTALAKÍTHATOM, EZZEL KÜLÖN LECKE FOG FOGLALKOZNI. AZOK, AKIK RAGASZKODNAK A HELYESÍRÁSHOZ, NE OLVASSÁK TOVÁBB, MERT SOSEM LESZNEK HIPERPRIMITIVISTÁK, AZ Ő OSZTÁLYZATUK MÁRIS 1-ES.

 

 

ELSŐ LECKE : A HIPERPRIMITIVIZMUS BEMUTATÁSA

 

ELSŐ PONT: EREDET

 

LEGELŐSZÖR IS AZZAL KELL TISZTÁBAN LENNÜNK, MIT JELENT EZ A SZÓ: HIPERPRIMITIVIZMUS, HA SZÓ SZERINT KÉRDEZZÜK, VAGYIS EREDET SZEMPONTJÁBÓL. SEGÍTSÉGÜL VEHETJÜK SAJÁT GONDOLATAINKON TÚL AZ IDEGEN SZAVAK SZÓTÁRÁT, ÉS AKKOR AZ ALÁBBI ÖSSZETÉTELT KAPJUK:

 

HIPER = TÚLZÁS

PRIMITÍV = EGYSZERŰ

 

ÖSSZERAKVA TEHÁT AZ EGYSZERŰSÉG TÚLZÁSÁT KAPLYUK. DE HA KOMPLEXEBEN NÉZÜK, AKOR VALÓLYÁBAN A TÁRSADALMI HIPERPRIMITIVIZMUSBÓL SZÁRMAZIK, VAGYIS MŰVÉSZETET CSINÁL AZOKBÓL A TENDENCIÁKBÓL, AMIT A TÁRSADALOM MA ELFOGADOTTNAK TEKINT (ÉRTEM EZ ALATT: NEM HARCOL ELLENE KÜOLÖNÖSEBBEN): EZEK A HARÁCSOLÁS, A TAHÓSÁG, AZ EMBERTELENSÉG, AZ ETIKÁTLANSÁG, ELVTELENSÉG, MÁSOK FELÁLDOZÁSA, CSAK HOGY Ő MENEKÜLJÖN, A GERINCTELENSÉG, A STÍLUSTALANSÁG, AZ ÁLSZENTSÉG, A PUHÁNYSÁG, A DILETTANIZMUS-TUDÁLÉKOSSÁKG, KOTNYELESKEDÉS, ÉS MINDEN AKADEMIKUS BAROMSÁG.

 

MÁSODIK PONT: HONNAN SZÁRMAZIK A SZÓ?

 

A LEGTÖBB MŰVÉSZETI ÁG RENDELKEZIK EGY ELŐDDEL, VAGYIS AMIBŐL KIFEJLŐDIK. A HIPERPRIMITIVIZMUSNAK IS VAN ELŐDJE, A NEOPRIMITIVIZMUS, AMELY 2000 KÖRNYÉKÉN BUKKANT FEL INTERNETES IRODALMI LAPOKBAN: AZOKAT A MŰVEKET JELLEMEZTÉK EZZEL A KITÜNTETÖ CIMEL, AMI KISSÉ BIZARR, OLYKOR ERŐSZAKOS, NETÁN BECSÚSZIK EGY ÚN. TRÁGÁR KIFEJEZÉS (EZ UTÓBBIRA KÜLÖN VISSZATÉRÜNK MAJD). AMIKOR A RENEGÁT PROJEKT (LÁSD HARMADIK PONT) HASZNÁLNI KEZDTE A HIPERPRIMITIVIZMUST, A PRIMITÍV MEGJELENÍTÉSI FORMÁT ÚJRAÉRTELMEZTE ÉS ÚJSÁGJÁBAN, A REVOLÚCIÓBAN (LÁSD NEGYEDIK PONT) HASZNÁLTA FEL ILL. BUTATTA BE.

 

HARMADIK PONT: MI AZ A RENEGÁT PROJEKT?

 

EGY CSOPORTOSULÁS, AMEJ A PERIFÉRIÁKAT MUTATJA BE, OYLAN EGYÉNEK OLYAN TEVÉKENYSÉGÉT, AKIK NEM VAGY NEM FELTÉTLENÜL KERÜLNEK BE SEMIJEN MÁS FÓRUMRA.AZOK KERÜLHETNEK BE, AKIK MÁSOKTÓL ELKÜLÖNÜLTEN , INDIVIDUUMKÉNT GONDOLKODNAK ÉS CSELEKEDNEK. HA ÚGY TECIK FELFEDEZI AZ EMBEREKET, AKIK EDIG CSAK A FIÓKNAK ALKOTTAK, A RENEGÁT PROJEKT EGY FOJÓIRATAL MUTASA EZT BE, MELYNEK REVOLÚCIÓ A NEVE. A RENEGÁT PROJEKT INDULÁSA PONTOSAN MEG NEM HATÁROZHATÓ, MERT NEM MINDIG UGYANAZ VOLT A CÉLJA, DE A LEGELSŐ PROJEKT JELEGŰ MEGYNILVÁNULÁS 2003-BAN VOLT . A RENEGÁT PROJEKTNÉL A PROJEKT SZÓT J-VEL ÉS K-VAL EJTSÜK ÉS ÍRLYUK. NEM SZERESSÜK AZ ANGOLT.

 

NEGYEDIK PONT: MI AZ A REVOLÚCIÓ?

 

A REVOLÚCIÓ MINDEN , A BENNE LÉVŐ TAGOK TEVÉKENYSÉGÉT (RAJZ, ÍRÁS, FOTÓ, FILM, INFORMÁCIÓK, ELÉRHETŐSÉGEK, MUNKÁK) PREZENTÁJA, 100 NAPONTA JELENIK MEG 2008 ÓTA. A NULLADIK SZÁM MÉG NEOPRIMITIVISTA –KÉNT APOSZTROFÁLTA MAGÁT, A Z ELSŐ SZÁMK MÁR HIPERPRIMITIVISTA STÍLUSJEGYEKET KEZDETT MAGÁRAÖLTENI. ELHATÁROZÁSA SZERINT 100 SZÁM FOG BELŐLE MEGJELENI, SE TÖB SE KEVESEB. EZ AZT JELENTI KÁBÉ 2034-IG FOG TARTANI, HA MINDEN ROSSZUL MEGY.

 

ÖTÖDIK PONT: AKKOR VÉGÜL IS A HIPERPRIMITIVIZMUST A RENEGÁT PROJEKT MIKÉNT DEFINIÁLJA?

 

A ZEGYSZERŰSÉK TÚLZÁSA KORUNK EGYÉRTELMŰEN LEGMODERNEB MŰVÉSZETI IRÁNYZATA. AZON ALAPSZIK, HOGY MŰVÉSZETET CSINL A ZÖNELENTTMONDÁSBÓL, ILL ÖNELLENTMODÁSOSAN MUTATJA BE, HOGY A TÁRSADALOM MAGA VALÓJÁBAN HIPERPRIMITÍV, VAGYIS TÚL ÉRETLEN MÉG.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.