Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PERIFÉRIA - REVOLÚCIÓ KÜLÖNSZÁM - ELMÉLETI SZINT

A BEJEGYZÉS ELÉRTE A 400 KATTINTÁST, KÖSZI!

PERIFÉRIA

 

PERIFÉRIA

ÍRTA: ROHADÉK

 

imgp1206.jpgHA ÚGY ÍRTAM VOLNA: „FÖLDALATTI”, TALÁN SOKAN VALAMI ELVONT MŰVÉSZETRE ASSZOCIÁLNAK – DE HA ÚGY ÍROM: „PERIFÉRIA” , MÁR TÚLLÉP ENNEK AZ ÉRTELMEZÉSI KÖRÉN. A TÉMA MEGLEPŐEN KOMPLEX, A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL ESETLEG NEM IS ÁBRÁZOLHATÓ. PARADOXON: AMI KIMARAD, AZ ILY MÓDON PERIFÉRIÁRA KERÜLT…

JELLEMEZHETJÜK-E A PERIFÉRIÁT EKÉPPEN: OLYAN DOLOG, AMIT A NAGY TÖBBSÉG FIGYELMEN KÍVÜL HAGY? VAGY INKÁBB ÚGY: NEM IS TUD RÓLA, ESETLEG: TUD, DE NEM ÉRDEKLI? NETÁN: A PERIFERIKUS TEVÉKENYSÉG KÉPVISELŐJE NEM IS AKARJA FELHÍVNI MAGÁRA A FIGYELMET?

A RENEGÁT PROJEKT, MINT ÖNELLENTMONDÁSOS „KÖZÖSSÉG” ÚGY GONDOLJA, MINDBEN VAN IGAZSÁG, ÉS NEM IS KEVÉS. MIT ÉRTHETÜNK EZALATT? FIÓKNAK ÍRT ÍRÁSOK, BARÁTOK SZÓRAKOZTATÁSÁRA KÉSZÜLT MŰVEK, KI NEM ADOTT, EL NEM FOGADOTT, SZÉLSŐSÉGES, AMATŐR, NYILVÁN NEM TARTOTT, ISBN-SZÁMOT NÉLKÜLÖZŐ, SZŰK RÉTEGET ÉRINTŐ, SZŰK RÉTEG SZÁMÁRA ÉRTHETŐ, MÉDIA-NEM-LÁTTA, BE NEM FEJEZETT…

KÖZHELY: A PERIFÉRIA MÖGÖTT NINCS TÁMOGATOTTSÁG. DE TALÁN NEM IS VOLNA TÁMOGATHATÓ, MERT A SZÍNVONALA NEM FELEL MEG BIZONYOS KÖVETELMÉNYEKNEK. CÉLSZERŰTLEN BELEKÖTNI ABBA, HOGY SOK ESETBEN A TÁMOGATOTT, TEHÁT KIADOTT MŰVEK SZÍNVONALA ARÁNYAIBAN VALÓSZÍNŰLEG MEGEGYEZIK A PERIFÉRIÁBAN LÁTHATÓKÉVAL. AKIK A PERIFÉRIÁN MOZOGNAK, A TÁRSADALOM MERŐBEN TÚLZOTT ELVÁRÁSAINAK KÉPTELENEK MEGFELELNI, MERT A TÖMEG ÍZLÉSÉNEK MÉRCÉJE A KISPOLGÁRI IDILL ÉS NYUGALOM. MINDEN AMI EZEKNEK ELLENTMOND, FELHÁBORÍTÓ ÉS ELZÁRANDÓ, TEHÁT PERIFÉRIÁRA SZORUL. NEM A PERIFÉRIA TEHET ARRÓL, HOGY PERIFÉRIA, HANEM A TERJESZTÉS ÉS KÉPVISELÉS KÖZGONDOLKODÁSRA HATÓ HIÁNYA. A SZUBKULTÚRA LEGNAGYOBB TIPRÓJA A CSALÁDOS EMBER GYEREKFÉLTÉSE ÉS APÁTIÁJA, MERT A LESZÁRMAZOTTAI UGYANEZT AZ EGYÉNISÉGTELEN GONDOLKODÁSMÓDOT ÖRÖKLIK.

MÁSIK OLDALRÓL AZONBAN: AZ EMBERNEK SZÜKSÉGE VAN-E A SZUBKULTÚRÁRA? MIT TUD NYÚJTANI, AMIT A JÓL LÁTHATÓ NEM? BONYOLULT KÉRDÉSEKRE EGYSZERŰEK A VÁLASZOK: BÁRMIT. CSAK MÁS SZEMSZÖGBŐL.

 

A RENEGÁT PROJEKT

 

NAGYON ÖRÜLTÜNK, HOGY AZ OFF-BIENNÁLÉVAL KAPCSOLATOS CIKKEK ÉS RÁDIÓMŰSOROKBAN ARRA BUKKANTUNK, AMIT A RENEGÁT PROJEKT A KEZDETEKTŐL, A REVOLÚCIÓ NEVŰ „FANZINUNK” ELSŐ SZÁMÁTÓL (2008) HANGOZTATUNK: EGY AKADÉMIÁTÓL FÜGGETLEN ALKOTÓKÖZÖSSÉG LÉTREHOZÁSÁRA VAN SZÜKSÉG, AMELYBEN MINDEN TAG A MÁSIKAT IS „REKLÁMOZZA”. SAJNOS 2015-RE A 20-30 (EGYÉBKÉNT NEM TÚL KOMOLY) FŐBŐL 2-RE CSÖKKENT A TAGLÉTSZÁM, EBBŐL 1 VADONATÚJ ÉS CSAK 1 ALAPÍTÓ; TOVÁBBÁ KÉT KÜLSŐS, KONKRÉTAN TAGNAK NEM NEVEZHETŐ ALKOTÓ – EGY UTCAMŰVÉSZ-DIZÁJNER AZ ELEJÉTŐL FOGVA, ÉS EGY 80 ÉV FELETTI HIPERAKTÍV KÉPZŐMŰVÉSZ, KB. 2013-TÓL. SAJNÁLATOS, HOGY AZ OFF-BIENNÁLÉBAN CSALÓDNUNK KELLETT, ANNAK ÜGYETLENKEDÉSE, ÖNZŐSÉGE ÉS ALAPVETŐ HIBÁZÁSAI MIATT.

A PROJEKT CÉLJA SZÍVESEN LENNE UGYANAZ, AMI VOLT, DE MÁR CSAK ÖNMAGA ÁRNYÉKA – HIÁBA KÉSZÜLNEK A GRAFIKÁK, CIKKEK, ÍRÁSOK, DOKUMENTÁCIÓK ÉS FOTÓK AZ ÖNERŐS ÚJSÁGUNK, MINT HIVATKOZÁSI ALAP RÉSZÉRE, LAIKUS SZÁMÁRA CSUPÁN HOBBI MARAD – ÉS AZ ELBASZOTT, AMATŐR OFF-BIENNÁLÉ KÉPTELEN VOLT TOVÁBB LENDÍTENI A DOLDOKON, EZÉRT ÚGY TŰNIK, EGYENLŐRE MEG FOG MARADNI A TÖKÉLETES ISMERETLENSÉGBEN, A PERIFÉRIÁN…!

 

A REVOLÚCIÓ

 

A REVOLÚCIÓ UNIVERZÁLIS (AKÁR BÁRKIT SÉRTŐ) GONDOLATOKAT KÖZVETÍTŐ, A VILÁGON EGYEDÜLÁLLÓ MÓDON AZ ÖNELLENTMONDÁSBÓL MŰVÉSZETI IZMUST FARAGÓ, 100 NAPONTA „MEGJELENŐ”, A KEZDETI 100 PÉLDÁNYBÓL MA MÁR CSAK ALAPVETŐEN BENNFENTESEKNEK KÉSZÜLŐ, MINDENTŐL FÜGGETLEN LAP. MŰKÖDÉSÉNEK KEZDETE ÓTA 7 ÉS FÉL ÉV ALATT 27 LAPSZÁMOT ÉRT MEG, MELYBEN IGYEKEZETT EGY PEREMKULTURÁLIS KÖRKÉPET ADNI A KÖZVETLEN KÖRNYEZETÉBEN TÖRTÉNTEKRŐL. AZ ELHATÁROZÁS 100 LAPSZÁM.

SAJÁTOS ESZKÖZHASZNÁLATA RÉVÉN MINDEN LAPSZÁM INDIVIDUÁLIS JEGYEKET HORDOZ. NEM ISMERÜNK SZÓKIMONDÓBB ORGÁNUMOT, ÍGY A VILÁG TÖKÉLETES TÜKRE. MÁS LAPOKKAL ELLENTÉTBEN NEM KÖZÖL EGYETLEN, ETALON ÁLLÁSPONTOT, MERT FELISMERTE, HOGY MINDIG ANNAK VAN IGAZA, AKI ÉPPEN BESZÉL, ÍGY A DÖNTÉS MINDEN ESETBEN AZ OLVASÓÉ. ILYENFORMÁN NEM AKARJA ELFOGADTATNI MAGÁT, HANEM FELFOGATTATNI. A REVOLÚCIÓ NÉV A KULTÚRFORRADALOM AZON ASPEKTUSÁRA VONATKOZIK, HOGY AZ ELAVULT NÉZETEKET, AMELYEKET AKADÉMIÁK ÉS KISPOLGÁRI FELFOGÁSOK KÉPVISELNEK, MERÉSZEN ÉS NYITOTTSÁGGAL TAPOSSA EL! KONKRÉT CÉLUNK A REVOLÚCIÓ TÖBB HELYEN VALÓ ELŐADÁSA, BEMUTATÁSA. 

 

 

https://www.works.io/renegat-projekt/curriculum-vitae

 

 

NYILVÁNOS LAPBEMUTATÓNK: 

HARMADIK EMBER FESZTIVÁL, BUDAPEST, 2015. NOV. 5.

https://www.facebook.com/events/746439032133211/

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.